Terugblik Burgemeester Visser op het jaar 2016 deel 1

Terugblik Burgemeester Visser op het jaar 2016 deel 1

Inwoners en gemeente samen aan het werk

We hebben mondiaal een lastig jaar achter de rug met terroristische aanslagen, de Brexit en de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS. De wereld is onzekerder geworden. In Nederland hebben we over enkele maanden parlementsverkiezingen en wat in andere landen is gebeurd, kan ook hier plaatsvinden. De inwoners maken zich zorgen. Tegelijkertijd moeten we vaststellen dat de economische verwachtingen in jaren niet zo goed zijn geweest.

Lief en leed

Cornelis Visser haalt als burgervader de schok aan die drie jaar geleden door Vriezenveen heenging, toen bleek dat het oorlogsmonument naast het gemeentehuis was gestolen. Zo’n monument heeft grote emotionele betekenis voor de gemeenschap, dus heeft dit veel verontwaardiging opgeleverd. Daarna is er op verzoek van gemeente een comité opgericht dat de keuze heeft gemaakt voor de kunstenaar en het ontwerp van het nieuwe monument. Op 4 april de dag dat Vriezenveen is bevrijd, werd het onthuld. Het resultaat vormt een harmonieus beeld met het gemeentehuis en is een mooie aanwinst voor de gemeenschap.

Voor Visser vormde het plotselinge overlijden van raadslid Sven Booij een grote schok. “Bij de dodenherdenking op 4 mei sprak ik hem nog. Zijn dochter mocht namens haar school de bloemen leggen bij het monument en daar was hij trots op. Het overlijden van Sven is een groot verlies voor zijn vrouw en dochter, die nu voor het eerst de feestdagen zonder man en vader moeten vieren, maar ook voor de PvdA en de collega raadsleden. Er was opeens een lege plek in ons midden. Ik heb hem leren kennen als een integer mens, sociaal betrokken en inhoudelijk erg sterk. Recht door zee, je wist precies wat je aan hem had en op die manier neem ik Sven mee in mijn herinneringen.”

Alle rangen en standen door elkaar

De ontmoeting staat in Twenterand centraal: “Het mooie van een dorpsgemeenschap is dat je elkaar overal tegenkomt. Tijdens de buurtbarbecue, aan het voetbalveld, bij de plaatselijke supermarkt. Dat gemoedelijke vinden we erg prettig. Je krijgt goed mee wat mensen bezighoudt want alle rangen en standen wonen en leven bij elkaar in de buurt. In grote steden is dat toch anders. Daar heb je wijken waar alleen bepaalde klassen wonen. In Twenterand gelukkig niet, want een samenleving maak je met elkaar en dan is het erg belangrijk dat je elkaar kent, dat je van iemand zonder baan weet wat hem of haar bezighoudt en dat je daardoor dus ook wederzijds begrip toont. Dat versterkt de saamhorigheid en de samenleving van onze gemeente Twenterand.”

In de zomer van 2016 werd Cornelis Visser herbenoemd als burgemeester. Inmiddels heeft hij er al weer 6½ jaar Twenterand opzitten en het verveelt geen moment: “Het burgemeesterschap in Twenterand is een mooie uitdaging. Het samenspel met inwoners, gemeenteraad, collegeleden, collega-burgemeesters en de ambtenaren zorgen daar iedere dag weer voor.”

cornelisvisser

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.