Informeel leiderschap tijdens de Watersnoodramp van 1953

Informeel leiderschap tijdens de Watersnoodramp van 1953

Op 1 februari 2017 was het 64 jaar geleden dat de Watersnoodramp Zuidwest Nederland trof. In Ouwerkerk bij het nationaal monument werden kransen gelegd. Daarna was er in het Watersnoodmuseum een symposium over informeel leiderschap. Samen met Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, heb ik dit thema behandeld. Ik heb het verhaal verteld over mijn vader Lourens Visser die tijdens de rampnacht de natuurlijk leider was in het dorp Stellendam. De burgemeester woonde in een andere plaats en werd in de rampnacht gescheiden van het dorp. Mijn vader was boer en sinds enkele jaren commandant van de vrijwillige brandweer op het dorp. Mijn vader nam initiatief tot het waarschuwen van de inwoners, deed een poging om met zijn tractor in de polder nog een sluis te sluiten en gaf leiding aan de evacuatie van het dorp. Ik vond het mooi om op deze plek het verhaal te kunnen vertellen over zijn belangrijke rol tijdens de ramp.

Ik was nog niet eerder in het Watersnoodmuseum geweest en ik ben onder de indruk van de exposities. Het is een mooi, eigentijds museum en er is veel aandacht voor de menselijke kant van het verhaal. Op dit moment is er een expositie over ‘Objecten met een verhaal’. Met een persoonlijk verhaal wordt de enorme impact van de ramp op het leven van volwassenen en kinderen tastbaar en blijft het in je herinnering bewaard.

cornelisvisser

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.